Какво означава "Визуална идентичност"?

Визуалната идентичност е цялата образна и графична информация, която представя един бранд и го отличава от всички останали. Тя описва всичко, което клиентите могат да видят физически, от логото до интериорния дизайн на офиса.

Визуалната идентичност е начинът, по който оформяте впечатлението за Вашите услуги и продукти, чрез видимите елементи на марката. Когато става въпрос за брандиране, потенциалните клиенти свързват това, което виждат с това, което ще получат на едно първично, емоционално ниво, тъй като изображенията са изключително мощна форма на комуникация, именно защото не общуват с думи и по този начин са далеч по-убедителни.

В идеалният случай идентичността на вашата марка ръководи визуалните елементи и изразява същността на компанията, разказва каква е вашата мисия, кои са основните ви ценности, как вашата марка помага на хората, кои са вашите купувачи, какъв е вашият стил на общуване.

Визуалната идентичност по същество е визуалният език на марката. Подобно на думите, отделните градивни елементи се събират, за да образуват сплотена визуална идентичност.

Целта на визуалната идентичност е:

  • да създаде емоционално впечатление на зрителите
  • да информира зрителите за естеството на марката и предлаганите услуги/продукти
  • да обедини многото различни аспекти на бизнеса чрез последователни визуализации

Елементи на визуалната идентичност

Графика
Лого, икони, илюстрации, анимации или отличителни форми (спомнете си бутилката на Coca-Cola), графиките, в контекста на визуалната идентичност, са нарисувани или проектирани изображения.

Типография
Типографията е формата или стила на текста, който използвате във Вашата марка. Има много различни видове шрифтове и всеки от тях може да има различен ефект върху зрителя, включително различни степени на четливост. Това включва и шрифтовете, които използвате във Вашата фирмена кореспонденция – всеки детайл подкрепя фирмената Ви идентичност и спомага за оформянето на цялостното впечатление.

Цветова палитра
Цветът се използва за идентифициране на марка чрез схема, като е препоръчително да не се използват повече от три цвята. Това означава, че марките не използват просто червено или зелено, а много специфични нюанси на цвета – корал и тюркоаз, например. Когато се използват правилно, цветовете могат да генерират някои от най-мощните емоционални реакции у зрителя.
Цветовата палитра започва с логото, но тези цветове трябва да бъдат използвани за всички материали на марката. Обикновено дизайнерите определят основен цвят, вторичен цвят, който да се използва във фонов режим и цвят на акцента – за контраст на някои детайли, като бутон CTA, примерно.

Изображения
Изображенията – фотографско и видео съдържание, образите на „посланици“ на марката в рекламите са елементите, които свързват марката с целевата аудитория. Важно е да създадете насоки относно това какви изображения или видеоклипове трябва да се използват, в зависимост от това с кого вашите визуализации трябва да говорят.

Физически активи на марката
Физическите активи са материалните обекти, които допринасят за визуалната идентичност на марката. Те могат да включват оформлението и дизайна на магазин или офис, униформите, които носят служителите, опаковките на продуктите. Всичко това изпраща послание до потребителите, което трябва да бъде последователно.

Графичният дизайн е процесът, който взема визуални елементи и ги оформя в сплотена визуална идентичност, действа като пътна карта за поддържането им последователни, както и естетически приятни. Един от полезните инструменти за прилагането на визуалната идентичност е разработването на ръководство за употреба на марката, което предоставя инструкции за това как марката трябва да бъде визуално представена по всяко време и във всяка ситуация, за да сте сигурни, че всеки визуален елемент, независимо от неговата специфична цел или среда, изглежда като част от една и съща марка.

Дизайнът на лого и брандинг е в основата на създаването на визуална идентичност. Логото е най-важният елемент за марката и определя изборите на графики, цветове и типография на визуалната идентичност в бъдеще. Тази категория включва също така идентифициращи материали като визитни картички, бланки и социални аватари/изображения на корицата и др.

Дигиталният дизайн е пространството, където потребителите могат да взаимодействат директно с вашата визуална идентичност. Елементите тук се изразяват чрез изображения, цветови схеми и оформление на интерфейса, съдържание в социалните медии, анимации, икони, бутони и много други. Тъй като цифровите инструменти са създадени за използване, визуалната идентичност тук трябва ненатрапчиво да помага на потребителя и да улеснява действията му в дигиталното пространство. Потребителите възприемат визуална информация за броени секунди и продължава нататък също толкова бързо. Разполагате с ограничено време, за да направите впечатление, така че е от съществено значение да се съсредоточите върху най-важното.

За да изградите изключителна визуална идентичност, която комуникира с хората, трябва да знаете как визуалните изображения говорят. Това е мястото, където графичният дизайн става важен – той е известен още като „визуална комуникация“ точно по тази причина. Графичният дизайн визуално предава идеите, които разказват завладяващата история за вашата марка. Визуалните изображения имат силата да привличат вниманието, но историите имат силата да ангажитат хората.

Визуалната идентичност е мощен инструмент за разказване на историята и връзка с клиентите на марката, а най-добрият начин получите страхотна визуална идентичност е да работите с много добри професионални дизайнери!