Брандинг или как да разказваме истории от сърце.

Какви чувства предизвиква във вас любимата ви марка?

Вероятно сте емоционално привързани към нея, защото тя разказва история. Или защото ви дава основание сами да бъдете част от нея.

Но как се пише история на марката?

Дълго време маркетингът и рекламата имаха за цел да направят вашата марка „top of mind“ за клиентите – с други думи, първата марка, която ви идва на ум.
Компютри? Microsoft!
Но много по-важно е тя да е „близка до сърцето“.
Любим компютър? Apple!
Защото, ако наистина обичате дадена марка, разказвате нейната история. А благодарение на социалните медии клиентите си върнаха силата на решаващия глас. Прочетохте правилно: Не пишете историята на марката си сами, а в сътрудничество с клиентите си и с тези, които предпочитат да не са ви клиенти.

Да, разбира се, че можете да повлияете на това, което хората мислят и казват за вас!
От цвета и текстурата на опаковката до служителите ви – всичко е част от историята на вашата марка – и всичко това трябва да бъде автентично и следователно правдоподобно.

Накратко (в двадесет точки 😉 събрахме основните компоненти, необходими за да разкажете завладяваща история на Вашата марка:

 1. Реалност: Какво всъщност продавате? Чиния спагети или прекрасна вечер с приятели? Чувството, което продуктът ви предизвиква е от решаващо значение.
 2. Цел: Защо съществувате? Искате просто да печелите пари или обичате това, което правите? Бизнесът ви се нуждае от душа, за да сте уникални.
 3. Визия: Какво искате да промените? Не е задължително това да е целият свят, но има ли ефект вашето съществуване върху клиентите ви*
 4. Ценности: В какво вярвате? Разяснете го на служителите си. Защото нищо не е толкова непривлекателно, колкото когато някогашната любима марка ви изневери.
 5. Продукти и услуги: Имате ли клиенти за вашите продукти или продукти за вашите клиенти? По-добре да е второто. Ако те се различават от това, което се предлага на пазара, то вие правите пазара.
 6. Вие и вашият екип: Дали да наемате кандидата с най-добрите препоръки или този, който отговаря на вашата култура и ценности? Вие и вашият екип сте лицето и гласът на вашата марка – всеки ден.
 7. Добавена стойност: Клиентите не вземат рационални решения, те само така си казват. Емоциите и подсъзнателните процеси са решаващи. Какво уникално усещане предлагате вие?
 8. Име и слоган: Не си избирайте скучно и конвертируемо име. Името на марката създава място за история, вашата история. Защо това е вашето име? Сега трябва да измислите нещо вълнуващо!
 9. Съдържание и текст: Думите, изображенията и видеоклиповете изразяват това, което сте. Заявете те го ясно. Не използвайте празни фрази и взаимозаменяеми изображения, а покажете свой собствен стил.
 10. Дизайн: Цветът, типографията, опаковката и интериорът са вашият пръстов отпечатък. Дизайнът подтиква клиентите при вземането на решение и в най-добрия случай води до увеличаване на функционалността. Той не трябва да бъде просто красив, а уникален и автентичен.
 11. Вашето поведение: Как отговаряте на обаждания и имейли? Как фактурирането кара клиентите ви да се чувстват? Дори малката сметка може да ги огорчи, а голямата – да ги накара да се усмихнат.
 12. Цена и качество: Какво казва цената за качеството на вашия продукт? Ако всички ресторанти на улицата намалят цените си, бихте ли могли да направите обратното и да предложите по-добро обслужване?
 13. Възприемане: Какво искате клиентите ви да мислят за вас? Чрез реклама не можете да ги накарате да мислят за вас, но чрез нея можете да повлияете какво да мислят за вас.
 14. Разпространение: Как разпространявате продукта си? Можете ли да окажете съдействие на клиентите си с личен съвет или те могат да поръчат онлайн с едно кликване?
 15. Местоположение: Мястото, където хората ви намират, е от значение. Скъпият магазин за органични храни ще има малък успех ако е в съседство до евтините супермаркети, Къде са вашите клиенти и къде ви търсят?
 16. Достъпност: Достъпни ли сте за всеки или може да бъде намерени само чрез препоръка? Доколко сте достъпни, казва много за вас – дали сте там за всички или само за ексклузивен кръг.
 17. Общност: Времената, когато печелеше този с най-голям бюджет за реклама, отминаха. Клиентите казват какво мислят за вас в интернет. Така че слушайте ги! И използвайте общността си, за да позволите на хората да станат част от вашата история.
 18. Репутация: Какво казват хората за вас, когато ви няма в стаята? Дайте на клиентите си положителни преживявания, които да споделят.
 19. Реакция и обхват: Как хората реагират на вашата марка? Въпросът не е просто да достигнете до възможно най-много хора, а да ги докоснете. Как клиентите ви могат да ви покажат своята лоялност?
 20. Случайност: Да откриеш нещо хубаво, без да го търсиш. Понякога в живота случайно се събират събития или обстоятелства, които променят всичко. Не можете да планирате това. Но когато от нещо неочаквано се получи нещо добро, това е най-хубавата история. Какъв беше вашият „инцидент“?
 • Ако темата е важна за вас или просто ви е интересно, препоръчваме ви книгата „Принципът на късметчето“ на Бернадет Джива, където тя обяснява подробно тези 20 точки с помощта на примери. В края на всяка глава тя задава въпроси, които ще ви помогнат да напишете своята собствена история на марката.