Проект за туристическо лого на град ТРЯВНА

Неповторимият облик на Трявна се дължи на нейната самобитна архитектура, на поколенията майстори строители, градили църкви, мостове, училища, сътворили оригиналната и красива тревненска къща. Град Трявна се гордее с най-старата от възрожденските художествени школи – Тревненската, която включва три основни направления: иконопис, дърворезба и строителство. Тревненци използват добре природните дадености на своя красив край и от самото начало на XX век. в Трявна се развива туризъм и курортна дейност.

Основната идея на проекта е да представи Трявна като град с богата вековна култура, но и с младежко и модерно, гостоприемно и слънчево излъчване.

Съобразявайки се с изключително разнообразния профил на целевата аудитория се спряхме на графична система базирана на ясно разпознаваеми символи:

  • Часовниковата кула – най-яркият символ на града, част от единствения съхранен до наши дни  възрожденски  архитектурен  ансамбъл  в страната;
  • Резбованите тавани слънца, изящни образци на най-старата българска художествена школа, които и днес огряват тревненските домове.

В графиката присъства и идеята за посока, компас, като символ на пътуване. Комбинацията от символи дава възможност за изграждане на различни образи. Целият знак или отделни части от него могат да се превръщат в елементи от различни приложения, като остават ясно разпознаваеми. Всички те пресъздават разнообразието на днешна Трявна – град с хилядолетна история и уникални паметници на културата.

На този стил е подчинен и използваният шрифт (Bremen Bd BT), който е ясен, четлив, с категорични форми, еднакво звучене при вариантите на кирилица и латиница, и допълва общата композиция.

Цветовото решение е с наситени, ярки тонове сведени до графичните си еквиваленти:

  • оранж, който символизира топлите цветове на дървото, слънцето, гостоприемството;
  • черно, което създава контраст, подчертава и засилва яркостта на основния цвят.

Двата допълнителни цвята могат да се използват в различни оформления, като фон за логото или за омекотяване на палитрата.