Основни елементи на дизайна

Добрият дизайн изисква нещо повече от вдъхновение и идея, необходимо е разбиране и познание на материята в основи.
Има някои базови елементи, които всеки дизайнер трябва да знае преди да започне да изпълнява проектите си. Правилата са създадени за да бъдат нарушавани разбира се, но преди това не е лошо да ги владеем.

Цвят
Цветът е един от най-очевидните елементи както за дизайнера, така и за потребителя. Цветът създава настроение и разказва историята на бранда. Всеки цвят казва нещо различно, а комбинациите им могат допълнително да изменят създаденото впечатление.

В проучване, озаглавено „Влияние на цвета върху маркетинга“, изследователите установяват, че до 90% от бързите преценки, направени за продуктите, могат да се основават само на цвета.

Повече за психологията на цветовете можете да прочетете ТУК.

Пропорции

Усещането за това, което считаме за красиво, много често идва от симетрията и пропорциите. В дизайна отговорът е 1,618 – златното сечение или “божествената” пропорция. Когато визуалните елементи са правилно позиционирани един спрямо друг, те създават усещане за единство. Теорията на Витрувий за пропорционалните отношения на отделните елементи към цялата обща схема стои в основата и на съвременния дизайн.

Мащаб
Играта с мащабите и размера на вашите обекти, форми и други елементи добавя интересен акцент към цялостната композиция.

Форма
Формите са определен вид граници, В крайна сметка всичко е форма, така че винаги трябва да мислим за това как различните елементи от дизайна създават форма и как тези форми си взаимодействат.

Пространство 
Отрицателното пространство е един от най-непълноценно използваните и най-неразбраните аспекти в проектирането. Не се страхувайте празното пространство. Частите от дизайна, които се оставят празни, спомагат за създаването на общият образ.

Акценти
Въпреки, че можете да привлечете вниманието към нещо, просто като го подчертаете, елемента на акцентиране е по-скоро свързан с даден обект, цвят или доминиращ стил, които да придадат повече чувство на контраста.

Баланс
Балансът може да се изразява по два начина: в симетрия и в асиметрия. Повечето дизайнери, художници и творчески хора предпочитат да намират баланса в асиметрията, но ако се загледаме в забележителните форми на природата ще видим, че симетрията също има своето място.

Хармония
Нищо не трябва да бъде излишно.  Идеалният дизайн е достатъчно прост и никога не е претрупан.

Текстура 
Използването на различни материали и текстури, може да обогати доста едно семпло пространство.

Осветление
Не забравяйте светлината, тя може съвършено да моделира пространството.

Новите технологии
Едни и същи техники се използват в киното, в театъра или в експозиционните пространства. Практически един цял свят може да бъде създаден с помощта на светлини, цвят, аудио ефекти и прожекции.
Което ни води право до Виртуалната реалност, в която са включени всички сетива: възприятието е визуално, звуково и на допир. Виртуалната реалност създава …„gaming” среда и посетителите са въвлечени в играта.