Как да комуникирате с клиентите

Ключов аспект в работата и един от критериите дали сте добър в това, което правите, са отношенията ви с клиентите. Ако искате да се развивате в тази или която и да е област, то изградете здрава връзка вашите клиенти.

  • Създайте най-добрия дизайн според желанията и нуждите на клиента

Когато творите, мислете на първо място: какво иска клиентът и от какво има нужда. В някои случаи вашите предпочитания ще съвпадат с неговите, но не винаги. Задавайте въпроси, водете си записки, коментирайте с клиента, за да оформите основите на проекта си.

  • Кажете “НЕ”, ако е необходимо

По принцип никой не обича да чува “НЕ”, но то е необходимо зло. Не можете да спазите сроковете, които изисква вашият клиент? Представите за реализацията на дизайна не са най-оптималните? Или бюджетът, с който разполагате не е достатъчен? Тогава заявете ясно, но спокойно и професионално своето “НЕ”. Първоначално може и да разочаровате някого, но ще спестите много енергия, неприятни емоции и усилия в бъдеще и на двете страни.

  • Комуникирайте редовно

Не четете мисли, нито пък вашият клиент е телепат. За да бъдете доволни от съвместната си работа, то комуникирайте редовно, честно и открито. Избягвайте употребата на дизайнерски жаргон при обсъждането и слушайте внимателно всеки коментар. Бъдете готови да четете между редовете, а накрая минете контролно през най-съществените точки. Така ще се уверите още веднъж, че сте на една вълна, и накрая ще имате доволен клиент.

  • Изпълнявайте обещанията си

За успешната и здрава връзка спазването на обещанията е от жизнена важност. Ако не успеете в това начинание, ще загубите доверието и клиентът няма да работи повече с вас. По всяка вероятност няма да ви препоръча, дори ще дава лоши референции. Осигурете качествени услуги в оптимални срокове. Ако допуснете грешка, признайте си и я поправете.

  • Търпение и дебела кожа

Заредете се с търпение, даже и да нямате дебела кожа. И да нямате, с времето ще се научите как да балансирате. Дори да критикуват вашата работа, приемете чуждото мнение и извлечете ползите. Успешният дизайнер трябва да различава себе си от своите проекти, защото клиентите не остават доволни понякога от първите чернови. Така че останете спокойни и приемайте критиката с усмивка.

  • Увереност

И да не ви се вярва, клиентите надушват липсата на увереност. Ако вие не вярвате в себе си, то и те няма да го направят. Не правете грешката да демонстрирате фалшива самоувереност. Изградете си такава – малко по малко. Търсете обратна връзка от ваши клиенти, партньори и колеги. Преосмисляйте критиката, колкото и негативна да е тя, извличайте поуки и се развивайте. Точно така развивайте се, защото само така ще имате прогрес; само чрез грешките ще придобиете увереност; само така ще станете успешен дизайнер.

Задължителното условие е – бъдете честни с клиентите си, борете за интересите им. Дайте им добър и функционален дизайн, качествена услуга, добри материали, не понижавайте качеството, след като вече сте ги „спечелили“ и отплатата няма да закъснее. С времето ще си осигурите все повече постоянни, лоялни клиенти, които в някои щастливи случаи, се превръщат и в добри приятели.