Какво наричаме "Визуална комуникация"?

Разказваме истории и искаме хората да ги преживеят…истории в цвят и изображения

Визуалната комуникация най-общо може да се определи като общуване чрез изображения. Тя е един от трите основни типа комуникация, заедно с вербалната комуникация (говорене) и невербалната комуникация (тон, език на тялото и др.).

Смята се, че визуалната комуникация е тази, на която хората разчитат най-много.

За да общуват свободно, хората са разработили пиктограми още около 4-то хилядолетие преди Христа.

Като се има предвид колко широка е категорията „визуална комуникация“, е малко трудно да се проследи нейната история. Въпреки това, има доказателства, които подсказват, че е съществувала през всички етапи на човешката цивилизация.

Проект за визуална комуникация на хотел, дизайн ПРИМ ЕКСПО, снимка: личен архив
Визуална комуникация – The Barbican Centre, дизайн на „Cartlidge Levene“ – фирмата, която създава визуалната комуникация в Tate Modern, Barbican Centre и The Design Museum London. Източник: https://cartlidgelevene.co.uk/

Добре проектираната система от графични знаци притежава освен естетика, но и безпогрешна илюстративна функция.

Основна причина за активното развитие на визуалната комуникация е, че смесената информация – думи и образи, се възприема много по-лесно и с по-голямо удоволствие. Разбира се, в съвременния свят, с отварянето на граници и култури, огромна роля за налагането на знаковите комуникационни системи има и отпадането на необходимостта от използване на много различни езици.

Обществените пространства, в които голям брой хора трябва да намерят пътя си, като аудитории, летища, музеи, хотели, търговски центрове и офиси, изискват добра система за ориентиране, която да насочва и улеснява циркулацията на тези хора, в допълнение към осигуряването на лесна достъпност. Визуалната комуникация трябва да постигне тази цел, за да гарантира, че резултатът е ефективен, разбираем за всички и в същото време естетичен.

Символи, шрифтове, пиктограми, стрелки, оптични ефекти и други ресурси се използват тук по множество изненадващи, внушаващи и разнообразни начини, които да привлекат вниманието.

Експозиционен щанд за ЕМЕРАЛД ТРАВЕЛ БЪЛГАРИЯ на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО, проект и реализация PRIM EXPO.  Снимка: личен архив

ЕКСПОЗИЦИОННИЯТ ДИЗАЙН КАТО ВИЗУАЛНА КОМУНИКАЦИЯ

Сам по себе си експозиционният дизайн е визуална комуникация и отразява визуалната култура, идентичност и брандинга на всяка компания или институция.

Eдна от ключовите концепции на изложбения дизайн и на музейните експозиции е, че те се ръководят от съдържанието.

На практика разказваме история и искаме хората да преживеят тази история в музея или изложбената зала. Това налага да създадем линеен поток и да свържем последователно частите от историята. С използването на цвят, графика и други визуални елементи в цялото пространство е лесно да се създаде този поток.

Въвличайки хората в един различен, вълнуващ свят, можем със средствата на визуалната комуникация да ги накараме да преживеят, да се вълнуват и да разберат повече за експонатите.

Любопитни и доста разнопосочни са тенденциите в графичното и пространствено оформление

  • Уютно и устойчиво

За разлика от строгите, функционални и студено изглеждащи изложбени щандове, една от горещите тенденции е завой към по-удобното усещане, добавяне на домашни щрихи като килими и текстил, използване на удобни мебели, на по-естествени и устойчиви материали като дърво, живи зелени стени, като декоративен елемент. И рециклирани материали, разбира се.

  • Концептуални пространства

Изложбените щандове със страхотна концепция и се борят да се конкурират доста успешно със скучните, корпоративни изложбени щандове. Въпреки, че не всеки изложител разполага с достатъчно големи бюджети, за да хвърли десетки хиляди за подобен проект, има прости креативни идеи, които могат да вдигнат нивото.

Визуална комуникация – The Design Museum London – дизайн на „Cartlidge Levene“. Източник: https://cartlidgelevene.co.uk/
Изложбен щанд на Община Велинград на изложението „Ваканция СПА Експо“ 2020, дизайн и изпълнение PRIM EXPO. Снимка: личен архив
  • По-малкото е повече

Минимализмът е тенденция от много години и това важи с пълна сила за експозиционния дизайн. Изчистени линии, само няколко форми, минимална цветова схема и много светлина.

  • Затворени пространства

Какво става зад тези стени? Това е въпросът, който компаниите се надяват да си зададат посетителите в търговските изложения. Много марки търсят алтернатива и залагат на любопитството. Подобно на опакован подарък или ексклузивно събитие, когато знаем, че има нещо скрито зад завесата, не можем да устоим.

  • Носталгично ретро

Ретро стайлингът се харесва както на тези, на които нявяват щастливи спомени от миналото, така и на по-младите поколения. Неонови надписи, графики със стилистиката на ръчно рисувана анимация са все по-често срещани в изложбените зали.

NESPRESSO IFA 2016 CONCEPTUAL DESIGN. Designer Igor Iastrebov, Източник: iastrebov.de
Exhibition design – PB Greek Aluminium, Designer Yula Vourli, Източник: https://www.iamyv.com/
Изложбен щанд „Версо Травел“ на „Ваканция СПА Експо“, дизайн Баги Дизайн. Снимка: личен архив

Новите технологии обаче, променят играта и дизайна се трансформира, както всички други комуникации.

С бързото навлизане на технологиите в публичното пространство, разбира се, открояващите се тенденции са свързани с тяхното използване:

  • Интегриране на повече технологични решения

Дизайн, ориентиран към клиента

Една от водещите тенденции в последните години е дизайн, ориентиран към клиента.
Дизайнът и съдържанието вече могат да се генерират не само от дизайнери и куратори, но и от самите потребители. Комбинацията от съдържание, дигитални технологии и добре моделирано пространство ангажират аудиторията и променят възприятията в една интерактивна среда.

Технологиите промениха коренно очакванията на потребителите. Те живеят в свят, където могат да намерят, сравнят, купят и прегледат продукти в реално време, да използват телефона си, за да включат кафемашината, или гласа си, за да изключат светлините.
Въпроси като мащаб, обем, композиция, цветове и материали, графични елементи се адаптират към посетителите на първо място.

Точно, както тази поразителна дигитална скулптура буди емоции, свързва хората с мястото и представлява ефектна интеграция на изкуство, архитектура и технологии.

Разположена във фоайето на нова търговска сграда в Чикаго, постоянната видео инсталация с площ над 3000 квадратни метра представя творби, както от утвърдени, така и от начинаещи художници от целия свят.

Посетителите на изложения вече не се интересуват само от получаване на описание на философията на една марка.
Те се нуждаят от нещо допълнително…

…демонстрация на живо, 3D презентация, сензорни екрани, разширена реалност, виртуална реалност…

Мултисензорно преживяване

Изложбите и музейните експозиции отдавна използват предимствата на VR и AR, и тази тенденция ще продължи да нараства.
Има места по света, където  посетителите могат да използват VR, за да пътуват до дълбините на океана, далечните краища на космическото пространство или дори вътре в човешкото тяло. Тази технология позволява на хората да бъдат изцяло потопени в интерактивно приключение.

Създаването на напълно реалистично изживяване, нещо което което посетителите ви могат да да почувстват, да чуят, да взаимодействат, да помиришат, може да бъде мощен инструмент в експозиционната индустрия.

Редица изследвания сочат, че хората помнят миризма с до 65% точност, дори и след 12 месеца. За сравнение визуалното припомняне има около 50% точност след три месеца.

Именно на темата за иновациите е посветена постоянната изложба, създадена от Центъра за иновации „Безос“ в Сиатъл. Мултимедия, интерактивни и практически преживявания, както и артефакти, изображения и устни истории, изследват творческата история на град Сиатъл.

Изложбата започва с въпроса „Какво е иновация?“ и дава възможност на посетителите да се потопят изцяло в творческия процес.
Като част от интерактивното изживяване посетителите са поканени да поставят предизвикателства пред иновациите, да разберат какво е необходимо, за да се реализира напълно една идея и дали всички успешни иновации дават положителни резултати

Тази експозиция на спортни стоки използва интерактивен курс с препятствия, където движението задейства визуални ефекти, проследява резултатите на участниците в реално време, а функцията за автоматично заснемане показва победата им на огромен дисплей.

 

 

Интерактивна изложба на Nike’s Global Sportswear, част от кампанията за представяне на новата обувка Nike Epic React. Източник: https://www.nike.com/

Персонализация

Посетителите вече очакват демонстрации на продукти и експонати, базирани на техните интереси. Може би изложбите все повече ще приличат на събития и конференции, като структурираните сесии се предлагат на отделни сегменти от аудиторията.

Персонализирано съдържание и съобщения, специфични за стила и интересите на посетителите и дарителите, въз основа на предпочитанията им към различни жанрове и теми стимулират ангажираността и променят възприятията на участниците в събитието.

Тук отново ключови са технологиите и точните данни за клиентите.

Изкуствен интелект

Вървим към бъдеще, в което AI не е добавка, а неразделна част от бизнеса и от преживяването на посетителите.
Интелигентният софтуер може да разпознава поведения, да гарантира, че посетителите ще получават правилната информация в подходящия за тях момент, да спести разходи от персонал, да подобри логистиката, да следи резултатите…

Но повдига и някои чисто човешки въпроси!

Емблематична е голямата изложба за изкуствен интелект, която стартира на 22 февруари 2020 в de Young Museum, Сан Франсиско, под надслов „Невероятната долина: Да бъдеш човек в епохата на AI“, която разглежда именно връзката между хората и интелигентните машини. През 1970 г. японският инженер Масахиро Мори въвежда концепцията за „страшната долина“ като терен на екзистенциална несигурност, който хората изпитват, когато се сблъскват с автономни машини, имитиращи техните физически и психически свойства. Трайна метафора за нелеката връзка между хората и реалистичните роботи или мислещи машини, необикновената долина и нейните краища завладяват популярното въображение оттогава.

Изложбата задава и директен въпрос към посетителите – как виждат бъдещето на човечеството.

Интерактивна изложба „Невероятната долина: Да бъдеш човек в ерата на AI“ (Uncanny Valley: Being Human in the Age of AI), Музей De Young, Сан Франциско. Източник: https://deyoung.famsf.org/
Един от експонатите в Uncanny Valley: Being Human in the Age of AI е скулптурата на Пиер Хюге „Дълбока вода“ в градината на музея с жив кошер като глава. Източник: https://deyoung.famsf.org/

Изкуственият интелект може да звучи просто като модерна дума, но вече е в навлиза в нашия живот и работа по начини, които дори не осъзнаваме.

Освен в дизайна и експонирането AI може да помогне и в други, рутинни аспекти на работата.

Музеите често разполагат с отдаден, но ограничен персонал.
Чатботовете, например, са едно от възникващите тайни оръжия в търговския свят. Известни още като „разговорен AI“, тези ботове са все по-усъвършенствани и са в състояние да обработват заявки и въпроси от клиенти, както и да предлагат съдействие и информация на посетителите.

Друго възможно приложение на ИИ може да помогне на музеите и галериите да задълбочат ангажираността на посетителите, да увеличат посещаемостта си, по-ефективно да общуват с инвеститорите и да спечелят приходи.
Чрез новите системи за динамично ценообразуване, например, цените на билетите могат да варират от ден на ден, в зависимост от сезонността и училищния календар, а посетителите да се възнаграждават за предварително закупуване на билети, което е от ключово значение както за приходите, така и за увеличаване на достъпността на музеите и галериите.

Всичко това, разбира се, далеч не изчерпва ролята на новите технологии, нито посоките на развитие в експозиционния дизайн и визуалните комуникации. Възможностите са безкрайни и невъзможни за предсказване изцяло. Трябва да сме отворени за нови идеи и инвестиции в нови области.